Lady makes the blue

Dat verrassingen de wereld niet uit zijn, bleek na vierenhalf uur autorijden. Nooit gedacht dat ik in het hoge Nederlandse noorden met m’n mond vol tanden zou komen te staan. Op de biologische kaasboerderij De kruidenwei van Ger en Ayla in Nooitgedacht overkwam me dat toen ik hun verrukkelijke rauwmelkse blauwgeaderde geitenkaas mocht proeven. Smeltend in de mond alsof een engeltje je op de tong piest en wat een smaak!
Jammer dat ik opgevoed ben onder het motto ‘Hou je manieren op een ander’, want ik had dat stuk kaas tot het laatste brokje tot mij genomen.
Ger en Ayla zitten ondertussen al een twintig jaar in de geitenhouderij en het kaasambacht. Met veel tranen, bloed en zweet hebben ze het allemaal op een authentieke wijze mooi voor elkaar gekregen.
Hun kudde bestaat uit een 160 stuks melkgeiten van allerlei slag en pluimage. Een duurzame bende, want achtjarige nog producerende geiten vormen er allesbehalve de uitzondering.
Dat zegt iets over hun visie, maar meer nog over de zorg die ze dagdagelijks besteden.
Al maken ze een waaier aan fraaie geitenkaasproducten, de top of the bill zijn hun blauwgeaderde geitenkazen. Die hebben ze in  twee soorten: een milde van 150 gram en de iets sterkere Lady’s Blue.
Lady’s Blue … alleen de naam al brengt je speekselklieren in vervoering. De inspiratie werd gevonden bij Lady, de leading lady van de kudde met een vacht in de kleuren van blauwschimmel.

‘Onmogelijk’ zullen ze waarschijnlijk vaak hebben gehoord als commentaar op hun blauwgeaderde kaasplannen. Nu zeggen diezelfden ongetwijfeld: ‘Nooit gedacht!’. Wel, daar ligt nu juist de kracht van bezielde mensen die bovendien nog in staat zijn out of the grid te denken.
Ik ben vooringenomen, maar die kracht schuilt in het wezen van authentieke geitenboeren. Die ingesteldheid vind je bij de eerste generatie geitenboeren. Niet te vergelijken met de tweede en ik hou m’n hart vast voor de derde generatie.
Op hun website lees je: “Werken met respect voor de aarde, plant, dier èn mens is vanzelfsprekend als je verbonden bent met het geheel en leeft vanuit het hart. Het voeren van een bedrijf zien we dan ook als een voortdurend leerzaam en dynamisch proces. De uitdaging is om deze holistische visie vorm te geven in de praktijk van alle dag met al z’n mogelijkheden en beperkingen.
We vinden het een rijkdom om zowel geiten te houden als mooie boerenkazen te maken. De verbondenheid tussen het land, de boer èn de consument wordt zo direkter èn hechter.”

Wellicht maakt die insteek het verschil uit met de steeds maar groter wordende geitenbedrijven: Don’t be small because you can’t figure out how to get big. Consider being small because it might be better.
Met 160 geiten kies je duidelijk niet voor bulk, maar wel voor onderscheidend vermogen en meerwaarde.
Jammer dat er maar zo weinig van dit type initiatieven te vinden zijn in een melk- en kaasland als Nederland. Niet te begrijpen, wetende dat de kaasmarkt er snakt naar een divers inlands aanbod van authentieke smaakbommen.

Een Reactie op “Lady makes the blue

  1. giedo, wanneer bericht je nog eens over je tuin? ik weet dat je een (geiten?)boer bent in hart en nieren maar ik mis het geheel, zeg maar het “holistische” om in die sfeer te blijven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.