The Food Revolution

Wat is dat die zgn. Food Revolution en is die beweging duurzaam?. Meer info over de daar ook besproken Carolyn Steel vind je op mycelium.be. Bijkomende vraag: Wilt het gros van de mensen wel duurzaam doen?

Waar The Food Revolution is begonnen , nl. de USA, is ze ontstaan uit nood, uit economische overwegingen, met de bedoeling zelfredzamer te worden.
De ‘daar’ zijn de zgn. food desserts. Plekken waar supermarktketens, de Wall Mart & C°, wegtrokken omdat er nog enkel consumenten-zonder-geld zaten. Niks aan te verdienen. Kort door de bocht komt het daar op neer. Mensen die op zichzelf zijn aangewezen, trekken hun plan en worden creatief en innovatief met de voorhanden, vaak beperkte, middelen (én de nog overblijvende boeren). Die initiatieven verspreiden zich viraal, er is geen marketing voor nodig. Mensen die willen eten, komen het wel te weten.
Wij zitten nog niet met fenomenen als food desserts, food stamps …
‘Daar’ benoemt men nieuwe food initiatieven niet als ‘pergola’ toestanden. Daar betekent het ‘eten’.
Wij vinden dergelijke initiatieven vanuit onze voorlopig nog te handhaven, comfortzone/luxetoestand ‘leuk’, er aan meedoen levert ons ‘quality time’ op, het Goed Gevoel. De nieuwe volkstuintjes voor de intelligente middenklasse, weet je wel. Terwijl die volkstuintjes tradtioneel bedoeld waren als opbrengsttuinen, geld uitsparen door eigen voedsel te kweken.
Nu vormen al die dingen tegengewicht voor het gevoel van leegte en vervreemding, waarmee we ons, meer of minder bewust, dagdagelijks door het leven slepen. We voelen het vanbinnen al wel knagen dat ons welvaartssysteem (en dus ook ons voedselsysteem) niet te handhaven blijft, maar we houden nu eenmaal voor onszelf graag de schijn op. We houden ons bezig tot iemand met de echte oplossingen komt aandraven. Het beleid hoort het al donderen in Keulen, weet geen raad én houdt de burgers met brood en spelen bezig, leidt ons af van waar het echt moet over gaan. Instabiliteit en onrust kunnen we missen als kiespijn. Links en rechts vinden geen letters meer in het alfabet om nog accenten op te leggen. All pikken ze nog elkaars letters in, 26 blijft 26. De Chinezen hebben meer speling, zij hebben meer letterkarakters …
Ondertussen pogen maatschappelijke groeperingen, enkelingen de boeren en consumenten te redden. De boer wilt MEER verkopen en graag aan een betere prijs. De consument wilt MEER lekker, vers, divers en ook graag betaalbaar. De horden meeëters, symbool van onze diensten- en welvaartsmaatschappij, trachten met alle middelen hun graantje te blijven meepikken. Maar de graansilo is zo goed als leeg. Dus wie niet produceert, wie geen concrete meerwaarde levert, is morgen gezien. Heel onze westerse maatschappij draait op diensten, de grondstoffen en productie kopen we alsnog goedkoop lokaal of globaal in én daarmee kunnen we dan alles houden zoals het is. Maar morgen ??? Met mijn klein boerenverstand kan ik voor mezelf maar één ding besluiten: “Alles wordt duurzamer als alles peperduur is geworden”.
Ik kreeg twee uur geleden het bezoek van een ouwe rot in het melkvak. Hij verkoopt al tientallen jaren als vertegenwoordiger chemicaliën voor de zuivelindustrie. Hij heeft die industrie dan ook van dichtbij zien evolueren. Wil je weten hoeveel energie en water er verkloot worden voor je Actimelleke, Danoneke, waarmee je dankzij veel PR hoopt 100 jaar te worden? Denk je dat men bij Danone bezig is met verduurzaming? Als morgen energie/drinkbaar water schaars en onbetaalbaar is geworden, hoe gaat Danone dan produceren? En als ze dat dan nog kan, wat gaat je dagelijks Actimelleke dan kosten? Vergeet je dan te denken aan je darmtransit? Wie weet dan nog dat je het ook op de oude manier kan? Zoals een boer van vroeger met je handen in de grond zitten, met ongewassen handen je schrale kom met linzen en aardperen leegvreten, drie dagen het schijt krijgen en als het over is, verder werken tot het zweet van je gat loopt.
Of zoals Guillaume het scherper en properder schrijft op Foodlog: “En zolang de promotie van ‘duurzaam’ gebaseerd is op het vervangen van ‘niet-duurzame’ producten, en niet op ‘minder’ producten, houdt de maatschappij zich voor de gek. ”
Kunnen we dus met z’n allen niet terug wat meer down-to-earth denken en er ook naar handelen?

7 Reacties op “The Food Revolution

 1. Verwonderd over je voor mij nogal ongenuanceerde uitspraak over ‘nieuwe’ volkstuin-tuinders: zijn die er ? Bij het kweken van eigen groenten – wat daar tot op heden gebeurt – gaat het volgens mij meestal niet zozeer om ‘intelligente middenklassers’ als om stadsmensen die geen eigen tuin hebben en toch groenten willen kweken, om een al dan niet nog bijkomende achterliggende reden buiten het feit van de eigen groenten.

  Like

  • Ik stel bewust de zaken heel scherp en ongenuanceerd, met de bedoeling discussie uit te lokken.
   Ik volg die vooral Angelsaksische Food Movement al een tijdje en heb wel wat zicht op wat zich in Vlaanderen, maar vooral Nederland afspeelt op het vlak van ‘lokale’ voedselsystemen en korte keteninitiatieven. Eerlijk gezegd, doe ik een klein jaar eigenlijk niets anders meer. Geloof me, ik zou mijn tijd en energie daar niet insteken, moest ik dit ansich niet waardevol en belangrijk vinden.
   Anderzijds zie ik met lede ogen de mondiale (‘globale’) ontwikkelingen rond energie-, grondstoffen- en voedselvoorziening aan. We doen met z’n allen in de Westerse wereld maar rustig door alsof er niets aan de hand is. Het gros van de mensen doet/denkt niet duurzaam. We leven als struisvogels met de kop in ’t zand.
   Onze landbouw komt door die mondiale ontwikkelingen zwaar onder druk te staan, landbouwers hebben het moeilijk met de lage (wereld)prijzen en weten geen raad: stoppen of opschalen. Voedsel moet goedkoop, want daar teert ons economisch (diensten)systeem nogal wat op. Fair Trade is geen exclusiviteit meer voor het Zuiden. Tegen 2050 zijn we met 10 miljard mensen op deze planeet en willen we die voeden, moeten we in staat zijn 70% meer voedsel te produceren. Wellicht zullen we dit moeten realiseren zonder de chemische meststoffen, pesticiden … die vandaag, dankzij nog betaalbare(?) olie, de landbouw drijft.
   Als de ‘globale’ ontwikkelingen hoe langer hoe meer impact krijgen op onze ‘lokale’ context, zouden de reeds voedselbewuste consumenten dan niet beter ook wat meer bij het globale stilstaan, verder denken dan de lokale neus lang is én met z’n allen de neuzen bij elkaar steken?
   Leuk en gezellig gewentel in moestuinfenomenen mag en kan best, wat mij betreft. Mij levert het trouwens gezonde groenten rust, ontspanning … op. Wat mij betreft mag het in zijn ‘algemeenheid’ best wat minder vrijblijvend. Dat verklaart mijn ongenuanceerdheid.
   “Tell people what they should hear rather than what they want to hear”.

   Like

 2. Must see video: ‘Farms for the Future’
  http://www.viddler.com/explore/PermaScience/videos/4/


  More than 96 per cent of all the food grown in Britain is reliant on synthetic fertiliser. Without it there would be serious trouble.
  But without artificial fertiliser there’s not enough nutrients for the crops to grow, and without ploughing there is nothing to aerate the soil. So how can we manage without them?
  The answers are in nature. As Charles Darwin pointed out, earthworms have been ploughing and aerating the soil for millions of years. And as for fertilisers, just look at how a forest flourishes: by using the natural fertility created by billions of living microbes, fungi, plants and animals.
  The non-destructive, low-energy methods are elements of a wider system known as Permaculture, which challenges all the normal approaches to farming. One of its central principles is that you work with the land, rather than against it.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.