Wordt alles pas duurzaam als alles peperduur is?


Hebben jullie het ook al gemerkt? Alles wordt duurder.
De voedselprijzen op de wereldmarkt flippen de pan uit. Voedsel was nog nooit zo duur. Ver van ons bed? De prijs van de frietaardappel is verdubbeld!!!
Dan maar op zoek naar laaggeprijsde voedingsmiddelen, denken we met z’n allen. Leve de Aldi!
Nochthans staat duurzaamheid wereldwijd hoog op de agenda. Alles moet duurzamer.
Duurzaamheid? Wat betekent dit woord dat zo irritant ons nonchalante leventje op allerlei manieren binnensijpelt?
Volgens Wikipedia is duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987. Bij duurzame ontwikkeling is dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Vrij vertaald: met Zorg en Billijkheid omgaan met Mensen, de Planeet en Winsten. Multinationals als Unilever, Nestle, Kraft en Mars nemen bij het begin van dit nieuwe decennia het voortouw.
Zij propageren de blijde boodschap: ‘Wij gaan voor Verduurzaming‘. Als ‘dat’ niet mooi is! Hoeven wij maar toe te kijken en zijn we hopelijk van de geinige streekproducten en het ambachtsgeneuzel verlost. Kunnen de groenen, de linksen en de kerkgangers hun schuldaflaten en lifestyle statements ergens anders op botvieren. Duurzaam kopen is toch een statussymbool, of niet soms? De niet-duurzame consument, 80% van ons allen, zoekt gewoon naar goedkope pattaten. Zij waarderen verduurzamingsboodschappen van grote merken, omdat die het bewijs vormen van hun vooruitstrevendheid en kwaliteitsstreven. Mensen horen graag bij winnaars. Zielige verhalen over sneue kippen of arme boertjes die het beter moeten hebben, spreken niet aan. Ongeïnteresseerden geloven Unilever & C° en niet kleine lokale producenten met een verhaal.
Welke partijen duwen de verandering? Wie zal duurzaamheid gewoon maken?  Als Unilever & C° verduurzamen, zet dat meer zoden aan de dijk dan streekproductjes. De early adopters in duurzaamheid zijn voor de 80% niet aspirationeel.

Nu even persoonlijk. ik stel me de vraag welke van de 3P’s (People – Planet – Profit) de multinationals drijven tot verduurzaming.
Zou het kunnen dat hun beweegredenen eerder bij zelfbehoud aanleunen? Change or Be Changed (and disappear)?
Zo van: ‘Hoe kunnen we in de toekomst onze producten in de strot van achteloze burgers blijven duwen?’
Stel, stel … dat de schaarste aan grondstoffen en energie het zelfs voor multinationals quasi onmogelijk maakt om ons altruïstisch te voorzien van (duurzaam) voedsel.
Zou het dan niet minder erg zijn, als wij ondertussen wat minder afhankelijk, wat meer zelfredzaam zouden zijn geworden?
Bijvoorbeeld door zelf minder voedsel te verspillen, door meer zorg te dragen voor degenen die om de hoek voor vers en voedzaam voedsel zorgen, door zelf voedsel te telen als dat kan, door minder te vreten, …
Of is dat ijdele hoop? Gedragen mensen zich pas duurzamer als ze antwoord krijgen op de vraag:  ‘What ’s in it for me? ‘. Snappen mensen het pas als het onhoudbaar is geworden, alles peperduurzaam is geworden?
Toen ik in mijn kinderjaren geen zorg draagde voor mijn spullen of mijn bord met eten niet helemaal opat, stelde mijn vader : ‘Ooit komt er een dag dat we terug lappen op de broek naaien, kousen stoppen en ze in Brussel van de honger weer de stoepen openbreken om pattaten te planten.
Als het ooit zo ver moet komen, zitten de kerken ook weer vol en vallen consultants en marketeers zonder werk.
Als het ooit zo ver moet komen, rijdt men terug het land door met de fiets op zoek naar pattaten. Leert men terug aan den lijve dat voedsel belangrijk is en kan men weer klagen dat de boeren profiteren van de schaarste.
Misschien leren we dan dat op het ogenblik dat we nog de keuze hadden ‘What ’s in it for both of us‘ een verstandiger vraag was geweest.


Met dank aan de onvrijwillige bijdrage van de ook op zondag twitterende @Soetman en @NielsFCWillems 😉

2 Reacties op “Wordt alles pas duurzaam als alles peperduur is?

  1. Pingback: Tweets that mention Wordt alles pas duurzaam als alles peperduur is? « Bits and Bites -- Topsy.com·

  2. De rijken worden rijker en. Jan modaal verliest zijn baan voor iemand goedkoper.
    Ik schaam me dood dat ik Nederlandse ben. Maar ja de hele wereld doet het dus puppy Rutte kwispelt rustig mee.
    Ze zouden in elk parlement normale mensen uit het dagelijks levende moeten neerzetten en hun dan eens een paar maansenylaten toekijken
    De gewone mens hun salaris en zij op bijstand. Ben benieuwd hoelang ze het vol houden. Schijters vluchten met grote snelheid weg

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.