Een nieuwe lente, een nieuw geluid

In juli 2006 verkochten Magda en ik Kaasmakerij Midgard, ons zielekind, op een moment dat alles eindelijk ‘echt’ rond draaide. Na de veranderingen in de zomer van 2003 werd het kaaswerk een heel stuk aangenamer en de verkoop beter dan ooit. Maar het afvalwater van de kaasmakerij deed ons finaal de das om. Verkeerde vestiging van bij de start, maar ja, als je jong bent, dan ga je licht over beslissingen. Een geluk bij een ongeluk, dachten we bij de verkoop. En dat klopte ook grotendeels, alleen had ik zelf niet verwacht zo veel moeite te hebben met het leven na de Midgard. Het leek of ik meer dan know-how, producten, roestvrij staal en beton had verkocht. Na enkele euforische maanden werd me tenvolle duidelijk iets erg persoonlijks te hebben verloren. Dat ‘iets’ had totaal geen verwantschap met materie, maar had me wel al die jaren gedreven en ook geholpen door te gaan op ogenblikken dat anderen zouden zijn afgehaakt.

Bijna vier jaar heb ik geworsteld met dit verlies, koortsachtig op zoek gegaan en van vele kale reizen teruggekeerd. Maar de voorbije maanden ben ik mijn ‘ziel’ eindelijk terug op het spoor gekomen. Ik ben ze kort bij huis tegen het lijf gelopen. Is dat vreemd, achteraf bekeken? Neen, alleen een dwaas zoekt ’s winters vijgen.
Terugblikkend naar de weg die we samen aflegden, reflecterend over de fundamenten van ons denken en handelen, kwam ik stilaan weer in verbinding met mezelf. Het tuinwerk, de voeling met de aarde heeft enorm bijgedragen tot het besef dat het steeds had gedraaid om Leven van het Land, zelfvoorziening, autonomie, eenvoud.
You can’t connect the dots looking forward, you can only connect them looking backwards.

Die oude kern hebben Magda en ik nu vertaald in een nieuw gezamelijk project, dat we Mycelium hebben genoemd. Via Mycelium bieden we, op basis van de kennis en de praktische ervaring die we over de jaren hebben opgebouwd, een waaier van inspirerende, educatieve en ondersteunende diensten aan die:

  • mensen uit-het-zicht en vaak vergeten inzichten en/of kundigheden laten ontdekken en ervaren, waarmee ze zich terug kunnen verbinden
  • geaard zijn op sociale, ecologische en ethische maatstaven
  • de samenhang der dingen duidelijk maken
  • zowel persoonlijk als maatschappelijk tot duurzame verandering leiden

De naam Mycelium is op meer dan één vlak het perfecte deksel voor ons potje. Voor wie het niet zou weten: Mycelium is de basis die onder gunstige omstandigheden vruchtlichamen kan voortbrengen. Het is het uit-het-zicht (en vaak vergeten) mycelium dat het essentieel deel vormt van dergelijke organismen. Niet altijd geeft het mycelium een zichtbaar resultaat, het vraagt soms wat tijd of andere omstandigheden voor een ingezette beweging daadwerkelijk aan de oppervlakte komt.

Het uitstalraam van wat ons Mycelium te bieden heeft, staat online en is zo goed als klaar. Ga eens een kijkje nemen en als je even tijd hebt, geef wat eerlijke feedback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.