Vreemde eenden in de bijt?

Half februari zagen we ze voor de eerste keer terug, plonsend in de ijskoude vijver. Vorig jaar doken ze voor de eerste keer op in de maand mei en vormden ruim een maand lang een rustgevend onderdeel van ons vijverdecor. In de loop van de dag kwamen ze hoog aangevlogen en doken zonder aarzeling de vijver in. Uren zonnekloppend aan de vijverrand of tegen de terrasramen vertrokken ze ’s avonds, vrij laat, in omgekeerde richting. Terug naar hun vaste stek aan de plas in Rotselaar, een vijfhonderd vogelmeters verder, waar ze met tientallen zijn gedomicilieerd.

Wat bezielt hetzelfde eendenkoppel om een maand op vaste uitstap te gaan? Wat drijft hen van de grote plas naar een onnozel vijvertje? Hebben ze dat nageaapt van de groep Brusselaars die al tientallen jaren in Rotselaar hun vrije dagen en weekends komen slijten in houten zomerhuisjes? Is het de rust, de behoefte aan enkele vierkante meters privé tussen het groen?

Op dit eigenste ogenblik zijn ze er weer en in hun typische kwakkelgang ploffen ze onrustig rond, kwetterend bovenuit de stormgeluiden. Verbazingwekkend moedig, vind ik dat. Het is immers geen weer om een hond uit te laten.

Whatever hun beweegredenen, ze zijn van harte welkom. Fleur en kleur hebben we nooit te veel in ons vertrouwd grijs landschap en by the way: Water is van iedereen.

Een Reactie op “Vreemde eenden in de bijt?

  1. Pingback: Het blijft een mysterie | Bits and Bites·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.