Alles wat van Waarde is, is Weerloos

Al maanden kennen geitenhouders in Zuid-Nederland slapeloze nachten. Maar wat in Nederland zit, duikt na verloop van tijd ook op in België. Is ook niet moeilijk in dit geval met dagelijkse melktransporten, ophalingen van boklammeren (tijdens het lammerseizoen) tussen beide landen. In menig opzicht kun je het Belgische geitendom een vazal noemen van het Nederlandse geitenkoninkrijk.
Zie de Vlekkenkaart Q-koorts om een idee te krijgen van de besmette haarden in Nederland.

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die bij drachtige geiten optreedt, aanleiding geeft tot abortus en zich via de lucht verspreidt. Het komt voor bij alle tweehoevigen (runderen, geiten, schapen, herten, …). Deze ziekte is al 80 jaar gekend en de Q staat voor een ?, nl. we weten het niet. Alleen de geitenvariant lijkt besmettelijk voor mensen!
Q-koorts zwerft al maanden rond in Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Ondertussen zijn er reeds 2200 menselijke besmettingen bekend, waarvan er een tiental de koorts niet hebben overleefd.

Vijfentwintig jaar terug was de norm 100 melkgeiten per bedrijf indien de melk op de boerderij werd verwerkt, 200 geiten als de melk werd geleverd aan een melkerij/kaasmakerij. De laatste 10 jaar is er in Nederland een enorme expansie geweest in de geitenhouderij. Bedrijven met 1000, 2000 geiten zijn schering en inslag, 5000 en 10000 zijn geen uitzonderingen meer. En waar zitten die geiten vooral geconcentreerd? Rara, in Nederlands Limburg en Noord-Brabant.

In 2007 ging in Alghero (Sardinië) het tweejaarlijks International Symposium door rond de geiten- en schapenhouderij. Dit viel samen met de twingstige verjaardag van geitencoöperatie Amalthea (Nederland). Twee dagen presentaties hoe men in achtergestelde gebieden in traditionele geitenlanden als Spanje, Italië, Griekenland, Turkije, … probeerde door wetenschappelijke research en ontwikkeling de geitenhouderij (en de bevolking die ervan moet leven) in leven te houden. Het symposium werd afgesloten door een Nederlandse presentatie die glunderend het lof zwaaide over 20 jaar geitendom in Nederland, de immense productie die ze als gevolg daarvan aan nooit geziene prijzen op de Europese markt kon plaatsen. Kortom, een ophemeling van het Nederlandse geitenhouderijmodel (weliswaar  ten koste van de traditionele markt in de rest van Europa) . Hoe denk je dat de niet-Nederlandse delegaties zich na afloop voelden? Wel, ik was de enige Belg in het gezelschap en ik kan je verzekeren dat mijn maaginhoud al naar boven kwam. Ik ben daar zeer bedrukt opgestapt en heb me toen zeer bewust afgevraagd hoe lang de miserie op zich zou laten wachten. Wel de miserie is er en dankzij het grootschalige Nederlandse kaartenhuisje zullen onze geitenhouders de eersten zijn die het Nederlands geschenk in ontvangst mogen nemen.

Rond 1980 zag de consumentenmarkt de intrede van de geitenmelkproducten. Dertig jaar hebben geiten tussen de oren van de consument ‘terecht’ het keurmelk van puur, gezond, proper, veilig, en onschuldig gedragen. Wel, het zou me verbazen als die beeldvorming nu nog overeind blijft. Dit doet pijn aan het hart, geloof me. Hebzucht en goedkoop gewin, uitgedragen door de agro-industrie, heeft het weer gehaald en sleurt naar alle waarschijnlijkheid de eerlijke, bezielde kleinschalige productiebedrijven mee.

Toevallig reed ik vandaag achter ‘goeie’ geitenmelk, een uur ver, naar Polle en Veerle, vlak achter het pretpark Bobbejaanland. Zij begonnen iets na ons met hun geitenhouderij/kaasmakerij, maar boeren nog steeds. Ook zij zijn weliswaar niet aan groei ontsnapt. Een keuze die ze niet van harte namen, maar uit noodzaak, om te overleven, om te kunnen doen waar zij zich toe geroepen voelen. Meer geiten (480 ondertussen), meer werk, meer leningen, meer stront aan de knikker, maar niet meer overschot op ’t eind van ’t jaar. Als de Q-koorts het niets vermoedende en prettige Bobbejaanland bereikt, en de geiten moeten opgeruimd worden, dan is het gedaan voor Polle en Veerle.

Als ’t zover komt en de Q-koorts zijn tijd heeft gehad, dan zit er niets anders op dan zelf een geit of twee te houden. Ik zie ze al staan: twee verwende wichten met verleidelijke ogen en een Border collie om alles binnen de perken te houden.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.